Mamatummy day

Det finns en dag för allt och idag är det mammamagedagen.En viktig dag att uppmärksamma enligt mitt tycke. Kan tänka mig att många anser att dessa dagar är otroligt onödiga o allmänt löjligt påhitt. Men är du en av de kvinnor som lider efter en graviditet/förlossning så är det en otroligt viktig dag att uppmärksamma.
 
En dag för att uppmärksamma alla mammamagar därute och som kanske kan göra att de mammor med besvär kan tas på allvar.  För allt som oftast får man bara svaret när man söker hjälp pga besvär efter en graviditet att det är normalt. Allt är normalt, det är inget man kan göra, man får räkna med att kroppen förändras. Vilket är helt fel, visst kroppen förändras men man ska inte behöva gå runt och ha ont! 
 
Under en graviditet undersökt och följs kvinnan upp under många tillfällen men efter förlossningen så är det oftast en träff med barnmorskan för att sedan lämnas helt i sticket. Det är inte någon barnmorska, inte många iaf, som pratar om diastas recti eller berättar hur man ska göra för att förbättra den uttöjda bukmuskulaturen utan man undersöks vaginalt för att se om du kan knipa ordentligt och sedan är du i stort sett klar att leva på som vanligt igen enligt deras tycke. FEL FEL FEL! 
Det är bristen på kunskap i ämnet som gör att det blir så fel. Jag har bla träffat en sjuksköterska, där hon sa att hon aldrig hört talas om att magmuskler inte skulle gå tillbaka/ihop av sig självt. Hur kommer det sig när det är så många där ute som lider? 
I Sverige anses en distas vara ett skönhetsfel. Så fel igen! Många kvinnor får bestående men såsom urinläckage, smärta och begränsningarna i det vardagliga livet är många. Och det ska anses som normalt, att kroppen förändras efter en gravititet och det är bara att leva med det. Du har ju fått ngt fint för det - så det ska det väl vara värt.
 
Före op

Jag hade en diastas som visade sig vara 8 cm bred. Mina inre organ kunde jag peta ner emellanåt när jag låg ner då de stack fram. Magen svullnade ordentligt på kvällarna då mina sk magmuskler inte orkade hålla in magen mer och jag blev otroligt trött i ryggen. 
Även om det finns dem som har det mycket värre och verkligen lider så vägrade jag acceptera att ha det så. Jag gick till en sjukgymnast, var med i mammafitness, tränade som jag skulle och åt rätt. Inget hjälpte - så klart. Pratade även med en läkare på värnamo sjukhus och han hävdade att det inte fanns ngt man kunde göra åt detta - man syr inte ihop magmuskler, en sådan op blir aldrig bra.
Vägrade acceptera även detta. Så jag tog kontakt med Art clinic i Jönköping och den 8 dec 2015 genomgick jag min operation för att åtgärda min diastas. En skönhetsoperation i mångas mun ett nödvändigt kirurgiskt ingrepp i min.
 
 Många lider så i det dolda och många tror att det är såhär det ska vara - att det är normalt att ha ont och nedsatt funktionsförmåga i det vardagliga livet. Men man kan förebygga och försöka åtgärda detta innan det blir bestående men. Man måste börja prata om det mer både innan, under och efter gravidititen.
Jag tycker att det är oerhört viktigt att uppmärksamma denna dag då vi behöver öka kunskapen om just diastasis recti för det är just det som saknas. Kunskap i detta ämne! Så gör eran röst hörd, vägra acceptera eran situation och så får vi hoppas att sjukvården någon dag kan ta detta problem på allvar och inte se det som ett skönhetsfel! 

Efter op


Efter op

 
 
 
 
 Om du vill delta i mamatummy day, tex mäta din diastas, så kommer det flera "event" runt om i landet idag där ni kan få veta mer. Där jag bor tex så kan ni gå till butiken Hälsokraft.
 
Värnamo: kl 15-18, Hälsokraft, i anslutning till butiken, Köpmansgatan 3.

Erbjuder mätning av diastas och rådgivning för kvinnor.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Dagens tips

Min absolut favoritsida när det kommer till klädesshopping är boozt och idag har de ett jätte bra erbjudande. 

20% rabatt på allt! När du handlar för minst 999kr. 
Gissa om det kliar i mina fingrar. Det är mkt jag spanat in där under de senaste dagarna så kanske borde passa på.
Några av mina wanties från Boozt.

Ute och cyklar

Vilket aprilväder vi har. Ena sekunden lyser solen från i stort sett en klarblå himmel och sedan råkar man blinka så vräker snön ner. 

Vi trotsade kylan som råder och gav oss ut för att cykla. Barnen var ju tvungna att testa deras nya hjälmar de fått från farmor o farfar. Mollys stolthet när hon fick på sig sin hjälm gick inte att ta miste på. Hon sken som en sol.Oliver har blivit mycket säkrare på sin cykel nu men är fortfarande lite dålig på att bromsa. 
Så efter ett fall och en krock senare med en likvärdig cyklist så vart måttet rågat. Han va fly flyförbannad och det var bara att styra hemåt.


Home alone

Barnen är i Gislaved och A är i hestra. Vilket betyder att jag är ensam hemma. Något som aldrig händer i stort sett. Och då det händer så sällan så gör det mig aningens stressad. Så mkt som jag vill passa på att göra och så mkt jag egentligen borde göra. Stressande! 

Men... Just nu gör jag allt för att försöka skjuta undan det dåliga samvetet och bara njuta av lugnet. Och ett glas bubbel. Bara för att jag kan! 
Lördag

Jag o M började morgonen med en pw och jag hade även en tanke om att vi skulle ta lite fina kort i apladalen ibland alla vitsippor. Dessvärre så var vitsipporna rätt hängiga o Molly var inte så sugen på att bli fotograferad. Hoppas chansen kommer en annan dag och då ska jag försöka få med O oxå. Om inte bland vitsipporna kanske ibland liljekonvaljerna.


Godmorgon sa hon o vinkade till förbipasserande 
Vab

Lilla M får fortsätta att vara hemma. Åtminstone idag. Hon blev sämre igår igen, andades häftigt och det pep ordentligt. Osäker på om det beror på att hon va hos mamma igår som har hund eller om det är förkylningsastma hon har - ngt som läkarna sa på Ryhov att hon kanske får som en biverkning på RS.  Hur som så har vi bokat en tid på vc för allergitest - kanske vi kan stryka ngt iaf.3 års kalas

Hemkomna efter ett härligt tre års kalas hos Kajsan.  Oliver höll sig för magen när vi kom hem och sa att han hade ont i magen. Inte konstigt tänkte jag efter allt det goda fikat han tryckte i sig. Börjar våran fikakung tappa stinget lite?
Söndag

Igår var allt frid o fröjd , barnen var pigga och fredagen var ett minne blott.
Men Fyra timmar efter M har lagt sig vaknar hon och har ett sorts kruppanfall. Slemmig o trög andning och vrålförkyld. Efter några försök o mutningar fick vi i henne lite hostmedicin som vi har utskrivet för just såna tillfällen som gjorde att hon blev bättre. Men hur sjutton kan det vända så? Gå från toppen till botten så på några timmar?!

Våran lördagsfika igår


Idag är hon dock pigg igen men väldigt snorig. Men inga som helst effekter efter nattens besvär. Utan idag har det dansats o stojats mer än vanligt här hemma.  Dansa mamma, dansa!!!
Inorgon ska hon tillbringa fm tillsammans med mormor så då får de fortsätta dansen.

Såhär har det sett ut mkt idag - ibland även med mössa o jacka på.

Äter strumporFixar o donar med tvätten här hemma och ska para ihop strumpor. Hur kommer det sig att det A L L T I D ser ut såhär? 
3 par av Olivers strumpor fick jag i af ihop! 

Cykel o löparrunda

Både jag o A har inskaffat nya löparskor och va båda rätt sugna på att testspringa dem. Så tillsammans med barnen , M i vagn och O på cykel så gav vi oss ut. O skulle testköra sin nya cykel och då han inte har riktig koll på att han alltid måste sätta ner fötterna när han stannar så sprang A jämte honom. Så A fick verkligen se vad hans skor gick för.

En gng trillade O med cykeln och då skrek han till A - vad gör du?!?! 
För inte är det Os fel inte att han glömmer sätta ner fötterna

Gick jätte bra med den nya cykeln och det var riktigt skönt att komma ut. Men med vagn så saknade jag att få röra på armarna - men bättre än inget och det är riktigt kul att vi kan komma ut allihop tillsammans o röra på oss.
Fredag

Alla dagar är inte bra dagar och idag är det en sådan. En sådan dag vi lika gärna kunde hoppat över. Dåliga nyheter avlöser varandra och fredagskänslan är som bortblåst. 

Men här hemma ska vi försöka göra den här fredagen till ngt positivt och inleder den med bubbel. 


Blommorna jag fick av A håller sig fina fortfarande 
Trevlig helg! 

Blommor

Efter jobbet åkte jag hem till fam A/S för lite kvalitetstid samt mer bebisgos - hade nästan glömt hur gott bebisar luktar. 

Underbara gos

Och efteråt när jag kom hem så överraskades jag med blommor. Från alla mina älsklingar.

Från Molly

Från Oliver

Från Alex

Idag är det nämligen 7 år sen vi träffades - jag o A. Tänk vad vi har hunnit med❤️

Oliver fyller fem

Precis hemkomna från Jönköping där vi haft en heldag på Leos lekland , en födelsedagstradition, sen en snabbtur på Ikea o A6.
Jisses, efter den här helgen hade jag behövt ha ett par dagar ledigt. Så intensivt men så trevligt på alla vis!

Vi trodde vi skulle få gå upp o väcka våran femåring med sång o pkt på sängen imorse men icke. Kl sex kom han ner och då fick vi skicka tillbaka han i sängen ned paddan så vi åtminstone kunde få låtsas väcka honom med sköna toner o pkt.


Det största paketet va en cykel
Mollys min - underbar!
Det va två trötta barn i bilen när vi åkte hem Mamma ta kort på mig nu!
Att du är 5 år redan - älskade unge.

Födelsedagskalas

Idag har vi firat våran lille kille som blir 5 år imorgon . 5! Helt makalöst vad tiden går. Han börjar bli stor nu men i mina ögon är han fortfarande och kommer alltid vara min lille kille.

I år fick det bli Batman tema
Många blev tyvärr bannlysta från kalaset då det hägrar sjukdomar lite varstans men det var roligt att så många kunde komma ändå. 

Oliver firar sin födelsedag i dagarna tre, precis som man borde när man fyller 5. Igår firade han födelsedagen med en kompis med bowling och lek. Idag blev det med släkten o imorgon blir det bara vi i familjen. Då är det Olivers dag helt o fullt. Våran Oliver 5 år - älskade underbara unge! 

 


.På tåget

Sitter på tåget ner mot Halmstad nu för att möta upp mamma. Lunch o shopping på stan innan tjejerna kommer ner i eftermiddag då det vankas tjejkväll.  Tjejkväll och Halmstad är ju en kombination som inte kan bli annat än toppen !Dessa små minimonster får vara hemma o busa med pappa idag 

Fredag

Precis hemkommen efter ett introduktionspass på E3 - ett toppen sådant oxå. Har varit lite fundersam länge på om jag skulle byta gym men nu är det gjort. Är otroligt taggad för att börja träna på E3 och över att testa mitt nya pass som Caroline satt ihop åt mig. Är trött i hela kroppen nu så nu ska det bli skönt att ta helg på riktigt . Nu väntar grillat och sedan film.

Trevlig fredag ! 

Design