Mamatummy day

Det finns en dag för allt och idag är det mammamagedagen.En viktig dag att uppmärksamma enligt mitt tycke. Kan tänka mig att många anser att dessa dagar är otroligt onödiga o allmänt löjligt påhitt. Men är du en av de kvinnor som lider efter en graviditet/förlossning så är det en otroligt viktig dag att uppmärksamma.
 
En dag för att uppmärksamma alla mammamagar därute och som kanske kan göra att de mammor med besvär kan tas på allvar.  För allt som oftast får man bara svaret när man söker hjälp pga besvär efter en graviditet att det är normalt. Allt är normalt, det är inget man kan göra, man får räkna med att kroppen förändras. Vilket är helt fel, visst kroppen förändras men man ska inte behöva gå runt och ha ont! 
 
Under en graviditet undersökt och följs kvinnan upp under många tillfällen men efter förlossningen så är det oftast en träff med barnmorskan för att sedan lämnas helt i sticket. Det är inte någon barnmorska, inte många iaf, som pratar om diastas recti eller berättar hur man ska göra för att förbättra den uttöjda bukmuskulaturen utan man undersöks vaginalt för att se om du kan knipa ordentligt och sedan är du i stort sett klar att leva på som vanligt igen enligt deras tycke. FEL FEL FEL! 
Det är bristen på kunskap i ämnet som gör att det blir så fel. Jag har bla träffat en sjuksköterska, där hon sa att hon aldrig hört talas om att magmuskler inte skulle gå tillbaka/ihop av sig självt. Hur kommer det sig när det är så många där ute som lider? 
I Sverige anses en distas vara ett skönhetsfel. Så fel igen! Många kvinnor får bestående men såsom urinläckage, smärta och begränsningarna i det vardagliga livet är många. Och det ska anses som normalt, att kroppen förändras efter en gravititet och det är bara att leva med det. Du har ju fått ngt fint för det - så det ska det väl vara värt.
 
Före op

Jag hade en diastas som visade sig vara 8 cm bred. Mina inre organ kunde jag peta ner emellanåt när jag låg ner då de stack fram. Magen svullnade ordentligt på kvällarna då mina sk magmuskler inte orkade hålla in magen mer och jag blev otroligt trött i ryggen. 
Även om det finns dem som har det mycket värre och verkligen lider så vägrade jag acceptera att ha det så. Jag gick till en sjukgymnast, var med i mammafitness, tränade som jag skulle och åt rätt. Inget hjälpte - så klart. Pratade även med en läkare på värnamo sjukhus och han hävdade att det inte fanns ngt man kunde göra åt detta - man syr inte ihop magmuskler, en sådan op blir aldrig bra.
Vägrade acceptera även detta. Så jag tog kontakt med Art clinic i Jönköping och den 8 dec 2015 genomgick jag min operation för att åtgärda min diastas. En skönhetsoperation i mångas mun ett nödvändigt kirurgiskt ingrepp i min.
 
 Många lider så i det dolda och många tror att det är såhär det ska vara - att det är normalt att ha ont och nedsatt funktionsförmåga i det vardagliga livet. Men man kan förebygga och försöka åtgärda detta innan det blir bestående men. Man måste börja prata om det mer både innan, under och efter gravidititen.
Jag tycker att det är oerhört viktigt att uppmärksamma denna dag då vi behöver öka kunskapen om just diastasis recti för det är just det som saknas. Kunskap i detta ämne! Så gör eran röst hörd, vägra acceptera eran situation och så får vi hoppas att sjukvården någon dag kan ta detta problem på allvar och inte se det som ett skönhetsfel! 

Efter op


Efter op

 
 
 
 
 Om du vill delta i mamatummy day, tex mäta din diastas, så kommer det flera "event" runt om i landet idag där ni kan få veta mer. Där jag bor tex så kan ni gå till butiken Hälsokraft.
 
Värnamo: kl 15-18, Hälsokraft, i anslutning till butiken, Köpmansgatan 3.

Erbjuder mätning av diastas och rådgivning för kvinnor.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Kommentarer
Postat av: Sandra

Så bra och viktigt att uppmärksamma den dag! Heja dig som kämpar på och sprider budskapet 👊🏾

2016-04-25 @ 12:37:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Design